Cum administram aplicatiile din Startup in Windows 8

Majoritatea aplicatiilor pe care le instalam in Windows adauga anumite componente in Startup-ul acestuia pentru a asigura pornirea automata a respectivelor aplicatii (sau procese ale acestora care ruleaza in background) odata cu pornirea sistemului de operare. Aceste componente ale aplicatiilor ingreuneaza pornirea sistemului din cauza consumului de resurse, iar majoritatea utilizatorilor doresc sa le indeparteze/dezactiveze din Windows Startup pentru a rezolva problema bootarii lente.

Desi versiunile anterioare de Windows (XP, Vista si 7) includ utilitati de sistem care permit administrarea aplicatiilor din Windows Startup, multi dintre utilizatori nu stiu cum sa acceseze aceste utilitati (de exemplu, System Configuration sau Msconfig se acceseaza tastand msconfig in Run sau Search-ul din Start Menu).

win7-msconfig

In Windows 8 problema a fost rezolvata prin includerea unei interfete de administrare a Startup-ului din Task Manager, ceea ce face administrarea aplicatiilor din Startup mult mai simpla.

Pentru a accesa Task Manager in Windows 8 utilizatorii au la dispozitie mai multe optiuni: fie dand click-dreapta pe Taskbar, fie din meniul Power User (click-dreapta pe thumbnail-ul Start Screen-ului afisat cand ducem cursorul mouse-ului in coltul stanga-jos al display-ului), fie folosind Search-ul din Start Screen.

open-task-manager-win8

In mod implicit, Task Managerul are o interfata foarte simpla si compacta, afisand doar aplicatiile care ruleaza la momentul respectiv. Pentru a vizualiza mai multe  detalii, utilizatorii trebuie sa dea click pe sageata din dreptul More details.

win8-task-manager

Apoi, pentru a administra aplicatiile din Windows Startup, trebuie sa dea click pe tab-ul Startup.

Pentru a dezactiva o aplicatie din Startup utilizatorii pot fie sa dea click-dreapta pe aceasta si sa selecteze Disable din meniul afisat, fie sa selecteze aplicatia si apoi sa dea click pe butonul Disable aflat in coltul din dreapta-jos al Task Manager-ului.

disable-startup-item

Se recomanda verificarea Startup-ului sistemului de fiecare data cand avem impresia ca sistemul se misca greoi, aglomerarea acestuia cu aplicatii (sau componente ale acestora) fiind unul dintre principalele motive pentru o bootare inceata a Windowsului.

STEALTH SETTINGS – How to manage Startup applications in Windows 8

Cum administram aplicatiile din Startup in Windows 8

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment