Cum putem dezinstala aplicatiile preinstalate de pe un telefon cu Android fara root

Smartphone-urile cu Android vin la pachet cu un numar aplicatii preinstalate, cum ar fi Facebook, Email sau diverse jocuri si aplicatii de news, majoritatea acestora diferind in functie de brandul/producatorul telefonului. In timp ce unele dintre aceste aplicatii ar putea prezenta interes pentru unii utilizatori (Facebook sau Samsung Apps, de exemplu) cele mai multe ocupa spatiu inutil si nu pot fi dezinstalate decat dupa rootarea smartphone-urilor. Dar daca nu dorim sa ne rootam telefonul (din diverse motive, cum ar fi evitarea pierderii garantiei), dar totusi dorim sa scapam de aplicatiile preinstalate care nu ne intereseaza?

Cum dezinstalam aplicatiile preinstalare in Android fara acces root

  • downloadati urmatoarea arhiva de pe XDA pe Desktop

Download bloatkill.zip.

  • deschideti arhiva cu ajutorul Winrar sau 7zip (nu o dezarhivati!)
  • in Winrar, navigati catre META-INF\com\Google\android, extrageti updater- script pe Desktop si deschideti-l cu Notepad++ (download gratuit de aici)

extract-updater-script

  • stergeti toate liniile delete de sub ui_print(“Useless system app removal”), apoi adaugati linii de delete pentru aplicatiile pe care doriti sa le dezinstalati. De exemplu, daca doriti sa dezinstalati Email, adaugati liniile (a doua doar in cazul in care sistemul este odexat)

delete(“/system/app/Email.apk”);

delete(“/system/app/Email.odex”);

edit-updater-script

  • salvati fisierul updater-script modificat si copiati-l (drag&drop) inapoi in META-INF\com\Google\android in Winrar (pentru a updata bloatkill.zip)
  • conectati telefonul cu Android la computer via cablu USB si copiati arhiva bloatkill.zip modificata in folderul root al SD card-ului
  • deconectati telefonul de la computer, inchideti-l si reporniti-l in recovery mode (de exemplu, pentru Galaxy S2 combinatia pentru a baga telefonul in recovery mode este Volume UP+Power+Home, toate apasate in acelasi timp)
  • selectati apply update from sd card folosind butoanele pt volum (pt navigare) si Power (pentru selectare), apoi selectati bloatkill.zip
  • restartati telefonul folosind optiunea Reboot system now din meniul recovery

Si gata. Aplicatiile preinstalate (doar cele pentru care ati scris linii de delete in arhiva bloatkill.zip) vor fi sterse din sistem.

Nota: Tutorial compatibil cu Galaxy S2, Galaxy S3, Nexus 4, Note si Note 2 (in ganeral toate telefoanele Android care vin la pachet cu un meniu recovery mode)

Credit @XDA Developers

STEALTH SETTINGS – How to remove preinstalled apps from an Android phone without root

Cum putem dezinstala aplicatiile preinstalate de pe un telefon cu Android fara root

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment