Cum creezi o arhiva .TAR.GZ (GZip) pe macOS fara aplicatie instalata

Stiti probabil ca pe Mac OS X / MacOS o arhiva .ZIP se poate crea foarte simplu, prin selectarea folderelor si fisierelelor ce urmeaza sa fie arhivate, click-dreapta, iar din “context menu” selectam optiunea: “Compress No. Files“.

In folderul curent se va crea fisierul arhiva cu numele: “Archive.zip“.

O forma de arhivare mult mai avansata, folosita in special  atunci cand avem de facut arhive ce contin multe fisiere si foldere, este .TAR.GZ.
.TAR.GZ (GZIP) vine cu un algoritm de arhivare dezvoltat pentru sistemele UNIX / Linux.  Algoritmul DEFLATE, folosit de arhivarea GZIP permite o compresie mai buna a fisierelor cu pierderi minime sau inexistente. In arhivele .ZIP se intampla de foarte multe ori ca fisierele arhivate sa apara ca fiind “corupte” si inutilizabile.

Utilizatorii de MacOS pot arhiva foarte simplu fisierele dintr-unul sau mai multe foldere, folosind linia de comanda in Terminal.

Linia de comanda pentru arhivare .tar.gz din Terminal, este identica cu cea de pe Linux:

tar -cvzf nume_arhiva.tar.gz folderdearhivat

In scenariul aratat in screenshot-ul de mai sus, se va crea arhiva “wp-content.tar.gz” a folderului “wp-content” din WordPress.

Daca doriti sa arhivati toate pozele dintr-un folder, puteti folosi linia de comanda:

tar -cvzf nume_arhiva.tar.gz /calea/folder/poze/*.jpg

Folosind “*” inaintea extensiei “.jpg”, veti arhiva numai fisierele care folosesc aceasta extensie.

Dezarhivarea unei arhive .tar.gz se face prin lina de comanda:

tar -xvf nume_arhiva.tar.gz

Comanda de arhivare poate fi combinata cu parametri avansati. Folositi “-R” pentru a arhiva de exemplu, toate pozele din mai multe foldere, ignorand alte fisiere care se pot gasi acolo.

How to » iHowTo » iHowTo - macOS » Cum creezi o arhiva .TAR.GZ (GZip) pe macOS fara aplicatie instalata

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment