Cum creezi o arhiva .TAR.GZ (GZip) pe macOS fara aplicatie instalata

Stiti probabil ca pe Mac OS X / MacOS o arhiva .ZIP se poate crea foarte simplu, prin selectarea folderelor si fisierelelor ce urmeaza sa fie arhivate, click-dreapta, iar din “context menu” selectam optiunea: “Compress No. Files“.

In folderul curent se va crea fisierul arhiva cu numele: “Archive.zip“.

O forma de arhivare mult mai avansata, folosita in special  atunci cand avem de facut arhive ce contin multe fisiere si foldere, este .TAR.GZ.
.TAR.GZ (GZIP) vine cu un algoritm de arhivare dezvoltat pentru sistemele UNIX / Linux.  Algoritmul DEFLATE, folosit de arhivarea GZIP permite o compresie mai buna a fisierelor cu pierderi minime sau inexistente. In arhivele .ZIP se intampla de foarte multe ori ca fisierele arhivate sa apara ca fiind “corupte” si inutilizabile.

Utilizatorii de MacOS pot arhiva foarte simplu fisierele dintr-unul sau mai multe foldere, folosind linia de comanda in Terminal.

Linia de comanda pentru arhivare .tar.gz din Terminal, este identica cu cea de pe Linux:

tar -cvzf nume_arhiva.tar.gz folderdearhivat

In scenariul aratat in screenshot-ul de mai sus, se va crea arhiva “wp-content.tar.gz” a folderului “wp-content” din WordPress.

Daca doriti sa arhivati toate pozele dintr-un folder, puteti folosi linia de comanda:

tar -cvzf nume_arhiva.tar.gz /calea/folder/poze/*.jpg

Folosind “*” inaintea extensiei “.jpg”, veti arhiva numai fisierele care folosesc aceasta extensie.

Dezarhivarea unei arhive .tar.gz se face prin lina de comanda:

tar -xvf nume_arhiva.tar.gz

Comanda de arhivare poate fi combinata cu parametri avansati. Folositi “-R” pentru a arhiva de exemplu, toate pozele din mai multe foldere, ignorand alte fisiere care se pot gasi acolo.

Cum creezi o arhiva .TAR.GZ (GZip) pe macOS fara aplicatie instalata

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment