Deblocheaza multiple fisiere simultan pe macOS – Unlock Multiple Files macOS

Blocare fisierelor si a folderelor este utila in special in scenariul in care pe un sistem de operare macOS sunt prezenti mai multi useri. Modul “locked” pentru fisiere si foldere este conceput pentru a impiedica modificarea / editarea fisierelor sensibile.
Aceasta este o “permisiune” speciala, oarecum similara cu “Read Only” din Windows, insa este mult mai bine pusa la punct din punct de vedere al securitatii.

In situatia in care suntem unicii utilizatori ai unui Mac, blocarea fisierelor nu prea ne este de folos, iar atunci cand intr-un folder sunt multe fisiere blocate, preluate de pe alte dispozitive, devin putin stresante.

Cea mai simpla metoda sa deblocam un fisier, este sa facem click-dreapta pe el, “Get Info”, iar din caseta de proprietati ale fisierului, sa debifamLocked“.

Cand intalnim mai multe fisiere blocate, care sunt localizate in mai multe foldere, deblocarea fiecarui fisier in parte ne-ar ocupa mult timp si ar fi o munca plictisitoare. In acest scenariu o sa folosim o linie de comanda in Terminal, prin care sa eliminam lacatul de pe toate fisierele si folderele blocate.

Cum deblocam mai multe fisiere si foldere simultan pe macOS – Unlock multiple files and folders in macOS

Deschidem aplicatia Terminal si navigam cu “cd” pana la folderul care contine fisierele blocate.

In scenariul nostru, avem un folder in care se gasesc fisiere .jpg (poze) blocate. Locked.

Navigam in Terminal pana la locatia de pe hard a fisierelor si executam comanda:

chflags -R nouchg *

Asta inseamna ca toate fisierele (*) din folderul curent si din subfolderele lui (-R – recursive) vor fi deblocate.

Puteti deblocate fisierele dintr-o locatie si fara sa navigati pana la folderul in care se regasesc fisirelor. Conditia este sa stici path-ul (calea) exact al fisierelor. De exemplu, daca doriti deblocate toate fisierele si folderele aflate sub folderul “Documents” (folder de sistem al macOS), linia de comanda va fi executata va fi:

chflags -R nouchg ~/Documents

Aparati “Enter” / “Return” pentru executarea liniei de comanda.

How to » iHowTo » iHowTo - macOS » Deblocheaza multiple fisiere simultan pe macOS – Unlock Multiple Files macOS

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment