CUM PUTEM ACTIVA FIREWALL-UL IMPLICIT DIN OS X

La fel ca Windows OS, sistemul de operare OS X vine la pachet cu un Firewall nativ, insa acesta este dezactivat in mod default. Desi este adevarat ca Windows-ul este mai vulnerabil la malware decat OS X, destui utilizatori doresc sa imbunatateasca securitatea acestui sistem activand Firewall-ul inclus in pachet.

firewall-disabled-osx

Pentru cei care doresc sa inteleaga mai bine ce reprezinta un firewall, acesta este un paravan de protectie care monitorizeaza in permanenta transmisiile de date realizate intre computer si internet, cu scopul de a filtra traficul cu intentii malitioase si anumite tipuri de malware care ar putea pune in pericol intimitatea si identitatea utilizatorului. Practic, firewall-ul examineaza fiecare pachet de date din retea care trece prin serverul gateway pentru a determina daca acesta va fi sau nu trimis mai departe spre destinatie. Firewall-urile native din Windows si OS X blocheaza doar conexiunile venite din exterior, reprezentand mai degraba o bariera in calea atacurilor cibernetice care vizeaza computere personale. Spre deosebire de Windows insa, sistemul OS X nu are vulnerabilitati in ceea ce priveste serviciile deschise catre conexiunile de retea, motiv pentru care firewall-ul acestuia este dezactivat in mod default. Daca totusi doriti sa activati firewall-ul implicit din OS X (de exemplu, poate doriti sa instalati in sistem o aplicatie potential vulnerabila care nu doriti sa poata fi accesata din exterior; de asemenea, se recomanda activarea firewall-ului in cazul in care Mac-ul dvs este conectat direct la internet, fara a folosi un router sau un proxy pentru a crea conexiunea), puteti face acest lucru utilizand instructiunile de mai jos.

Cum putem activa firewall-ul nativ din OS X?

  • deschideti System Preferences si selectati Security & Privacy

system-preferences-osx

  • in tab-ul Firewall, dati click pe iconita care reprezinta un lacat inchis, apoi introduceti user-ul si parola de administrare pentru a putea face modificari in setarile sistemului
  • dupa ce va autentificati ca administrator al sistemului, dati click pe butonul Turn On Firewall

enable-firewall-osx

  • apoi dati click pe Firewall Options pentru a configura ce aplicatii vor avea permisiunea sa primeasca conexiuni din exterior (internet); puteti crea manual o lista de aplicatii pentru care sa blocati sau sa permiteti accesul la conexiunile respective, sau puteti bifa optiunea Block all incoming connections (este recomandat sa bifati si optiunea Automatically allow signed software to receive incoming connections, intrucat aplicatiile cu semnatura valida pentru accesarea conexiunilor din retea, cum ar fi aplicatiile din App Store, nu reprezinta un pericol)

configure-firewall-osx

Nota: Pentru utilizatorul obisnuit de Mac OS X (care nu obisnuieste sa lucreze remote), activarea Firewall-ului nu va avea consecinte in functionarea normala a sistemului.

STEALTH SETTINGS – How to enable in-built firewall in OS X

CUM PUTEM ACTIVA FIREWALL-UL IMPLICIT DIN OS X

About the author

Stealth L.P.

Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent.
Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).

Leave a Comment