Cum putem reseta Windows Firewall la setarile default

Desi face parte din securitatea sistemelor de operare Windows de ani de zile, majoritatea utilizatorilor nu stiu ce anume reprezinta Firewall-ul si nici cum functioneaza acesta. Pe scurt Firewall-ul actioneaza ca un scut intre un computer (sau o retea locala) si Internet, controland atat traficul dinspre computer spre internet (outgoing traffic), cat si traficul dinspre internet spre computer (incoming traffic). De exemplu, computerele conectate la internet direct prin cablu (fara interferenta unui router) au adresele IP publice, adica acestea pot fi accesate de oricine de pe Internet, ceea ce face ca orice servicii folosite pe computerele respective (cum ar fi cele native pentru sharing) sa poata fi accesate de pe alte computere de pe internet. Firewall-ul impiedica orice tip de conexiuni de pe internet, cu exceptia celor acceptate de utilizator.

firewall-security

Cu timpul, utilizatorii Windows ajung sa permita accesul prin Firewall unui numar destul de mare de aplicatii (mare parte dintre acestea fiind deja dezinstalate din sistem), lucru care scade siguranta computerului. Din fericire insa pentru utilizatorii interesati, exista o metoda destul de simpla prin care acestia pot reseta Windows Firewall la setarile default.

Cum restaura Firewall-ul la setarile default in Windows?

Desi metoda de resetarea a Firewall-ului la setarile default este una extrem de simpla (Microsoft nici ca putea sa o faca mai simpla de atat), multi utilizatori care nu stiu la ce foloseste Firewall-ul habar nu au ca trebuie sa efectueze aceasta resetare periodic pentru a nu compromite securitatea sistemului de operare:

  • tastati firewall in Start Menu sau Start Screen (nu selectati Advanced firewall din rezultatele afisate!)
  • dati click pe optiunea Restore defaults in partea stanga a ferestrei afisate
windows-firewall
  • apoi confirmati resetarea dand click din nou pe Restore defaults
restore-default

De asemenea, setarile default ale Windows Firewall pot fi restaurate si din Command Prompt (deschideti Command Prompt cu privilegii de administrator), folosind comanda netsh advfirewall reset.

reset-firewall-settings-cmd

Nota: Utilizatorii Windows care folosesc routere pentru a se conecta la internet sunt de obicei (cu mici exceptii) protejati de traficul nedorit, routerele actionand ca firewall hardware, datorita feature-ului NAT (network address translation).

STEALTH SETTINGS – How to restore Windows Firewall to default settings

How to » Noteworthy » Cum putem reseta Windows Firewall la setarile default

Pasionata de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare Windows, cautand sa descopar mereu lucruri interesante.

Leave a Comment