Cum rezolvam problema lag-ului mouse-ului din timpul jocurilor in Windows 8.1

Una dintre problemele importante raportate de utilizatori in legatura cu noul sistem de operare Windows 8.1 este aparitia lagului sau chiar blocarea (inghetarea) cursorului mouse-ului in timpul rularii anumitor jocuri (printre cele frecvent afectate se numara Call of Duty, Counter Strike, Half Life, Metro, Tomb Rider etc). Desi initial s-a crezut ca lagul sau inghetarea cursorului erau cauzate de o configuratie slaba a sistemului, se pare ca indiferent de cat RAM are computerul sau cat de avansat este procesorul acestuia, problemele cu jocurile enumerate mai sus (si altele) persista. De asemenea, in anumite jocuri cursorul este afisat fie mult mai mare, fie prea mic fata de dimensiunea normala a acestuia, lucru care afecteaza experienta utilizatorului.

Din fericire s-a descoperit ca motivele acestor erori din Windows 8.1 sunt modificarile facute de Microsoft in ceea ce priveste procesarea mouse input-ului si a scalarii bitmap-ului pentru anumite aplicatii desktop, ceea ce cauzeaza un comportament diferit al jocurilor mentionate mai sus pe noul sistem de operare fata de comportamentul acestora pe versiuni anterioare ale Windowsului. Si tot din fericire solutia este una foarte simpla.

Cum scapam de lag-ul si/sau inghetarea cursorului mouse-ului in timpul rularii anumitor jocuri in Windows 8.1?

In cazul in care si dvs intampinati problemele mentionate in legatura cu mouse-ul atunci cand rulati anumite jocuri in Windows 8.1, solutia este dezactivarea scalarii display-ului si rularea acestora in modul de compatibilitate (compatibility mode) cu versiuni anterioare de Windows.

  • dati click-dreapta pe shortcut-ul unui joc care intampina una dintre erorile mentionate in legatura cu mouse-ul si selectati Properties (in cazul in care lansati jocul respectiv prin intermediul unui tile din Start Screen, dati click-dreapta pe respectivul tile si selectati Open file location, apoi dati click-dreapta pe shortcut si selectati Properties).
  • in fereastra de proprietati selectati tab-ul Compatibility, apoi bifati optiunile Disable display scaling on high DPI settings si Run this program as an administrator (se recomanda si rularea jocului in compatibilitate cu Windows 8 sau Windows 7 pentru a va asigura ca problema nu va persista)

fix-mouse-lag-games-windows-8.1

  • dati click pe Apply si OK

Si gata. Nu veti mai intampina erori ale cursorului mouse-ului (lag sau blocare) in timpul rularii jocurilor pentru care ati modificat setarile de compatibilitate.

In cazul in care nu doriti sa repetati pasii descrisi mai sus pentru fiecare joc in parte cu care aveti probleme, va recomandam sa folositi fix-ul oferit de Microsoft  (KB2908279) pentru rezolvarea acestor erori.

Download Game Hotfix pentru Windows 8.1 (32-bit).

Download Game Hotfix pentru Windows 8.1(64-bit).

STEALTH SETTINGS – How to fix mouse lag while playing games in Windows 8.1

Cum rezolvam problema lag-ului mouse-ului din timpul jocurilor in Windows 8.1

About the author

stealth

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.