Cum sa instalam Ubuntu direct din Windows, fara a folosi CD-ul/imaginea de instalare a acestuia

Celor care vor sa testeze Ubuntu, dar nu vor sa creeze o partitie speciala pentru acesta si nici nu au suficiente resurse pentru a-l instala pe un sistem virtual, le recomandam sa foloseasca Wubi installer, o aplicatie care permite instalarea Ubuntu direct din Windows (instalarea Ubuntu cu ajutorul Wubi este asemanatoare cu instalarea oricarei aplicatii in Windows). In plus, nu este nevoie sa creati un CD de instalare, deoarece Wubi include in pachet Ubuntu Live CD.

1. Cum sa instalam Ubuntu in Windows folosind Wubi Installer

 • dupa ce ati downloadat wubi.exe, dati dublu click pe acesta pentru a initia procesul de instalare
 • in fereastra deschisa selectati partitia pe care doriti sa instalati linux-ul, spatiul pe care doriti sa-l alocati acestuia, limba in care doriti sa se faca instalarea si versiunea de linux pe care doriti sa o instalati (in acest caz Ubuntu)
ubuntu-installer
 • alegeti o parola pentru userul dvs apoi dati click pe Install (in cazul meu instalarea a durat aproximativ 10 min, desi initial timpul estimat era de vreo 40 ore :D)
download-ubuntu
 • dupa ce instalarea va fi completa, dati click pe Finish/Terminati (ramane la latitudinea dvs daca doriti sa restartati computerul imediat sau mai tarziu)
finish

2. Cum bootam computerul in Ubuntu instalat cu Wubi

Pentru a putea boota in Ubuntu dupa ce acesta a fost instalat cu ajutorul aplicatiei Wubi, este necesara restartarea computerului

 • veti observa ca in Windows Boot Manager aveti acum posibilitatea de a alege intre Windows si Ubuntu
boot-manager
 • la prima bootare in Ubuntu, acordati cateva minute finalizarii instalarii acestuia
 • apoi va urma inca un restart care va va duce din nou in Windows Boot Manager
 • dupa ce veti selecta Ubuntu, se va deschide Grub bootloader-ul, unde puteti alege sa bootati in Ubuntu, sa porniti Recovery Mode sau sa va intoarceti in Windows Boot Manager.
gnu-manager

Dupa ce ati instalat Ubuntu, puteti selecta ce sistem sa booteze default din Windows, in Advance System Settings/Startup and Recovery.

system-startup

3. Cum putem dezinstala Ubuntu instalat cu Wubi installer

Pentru cei care doresc sa dezinstaleze Ubuntu (din diverse motive), procedeul este unul extrem de simplu: bootati in Windows apoi mergeti in Control Panel/Uninstall a program si dati dublu-click pe Ubuntu pentru a-l dezinstala.

uninstall-ubuntu

Dupa dezinstalarea Ubuntu, computerul va boota normal in Windows (nu va ramane nici o “amintire” naravasa in urma instalarii/dezinstalarii Ubuntu, computerul se va comporta ca si cand acesta nu ar fi fost instalat niciodata).

Download Wubi installer.

Nota: Chiar daca acest tutorial este testat pe Windows 7 Ultimate, Wubi installer este compatibil cu toate versiunile de Windows XP, Server 2003, Vista, Server 2008 si 7

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Downloads » Cum sa instalam Ubuntu direct din Windows, fara a folosi CD-ul/imaginea de instalare a acestuia

1 thought on “Cum sa instalam Ubuntu direct din Windows, fara a folosi CD-ul/imaginea de instalare a acestuia”

 1. Salut,oameni buni azi am cumparat un laptop DELL din emag si a venit cu LINUX UBUNTU instalat. Vreau sa sterg UBUNTU pentru a instala windows 10 si si nu stiu cum sa fac .Citind pe unele siteuri am inteles ca ar fi niste comenzi din terminal care trebuie date .Daca ati putea sa ma ajutati,v_as ramane dator.Multumesc anticipat.

  Reply
Leave a Comment