Curatati sistemele Windows OEM de aplicatiile preinstalate cu ajutorul Decrap

Atunci cand cumparam un computer cu sistem de operare Windows preinstalat (OEM), acesta vine la pachet cu mai multe aplicatii third-party, instalate in sistem de producatorul computerului. In majoritatea cazurilor, aplicatiile respective sunt triale limitate sau programe care nu prezinta interes pentru utilizatori (de unde si denumirea de bloatware). De asemenea, producatorii adauga la acestea si programe proprii, care nu sunt necesare pentru functionarea computerului.

Dezinstalarea manuala a programelor bloatware care vin la pachet cu un sistem Windows preinstalat necesita de cele mai multe ori timp pe care utilizatorii nu doresc sa-l piarda. Decrap este o aplicatie gratuita care automatizeaza dezinstalarea programelor care nu prezinta interes, userii putand curata computerul de acestea cu doar cateva clickuri.

uninstalling-apps

Decrap este disponibil atat ca installer cat si ca versiune portabila (nu necesita instalare) si poate fi rulat in mod automat (dezinstalarea se face fara confirmarea userilor) sau manual. Se recomanda totusi rularea manuala a aplicatiei, astfel incat utilizatorii sa selecteze programele pe care doresc sa le dezinstaleze, intrucat in modul automatic este posibil sa fie dezinstalate programe sau fisiere necesare pentru functionarea corecta a sistemului sau de care utilizatorii ar putea avea nevoie mai tarziu.

select-to-uninstall

Decrap divizeaza programele bloatware in mai multe categorii:

  • programe care pornesc automat
  • shortcut-uri pe Desktop (de obicei acestea sunt link-uri catre diverse pagini web)
  • item-uri in meniul de Start
  • software-uri third-party (unde sunt listate toate aplicatiile non-Microsoft, acestea fiind selectate implicit pentru dezinstalare)
  • programe/utilitati relationate cu sistemul Windows

Aplicatia recomanda utilizatorilor crearea unui restore point inainte de folosire, pentru ca acestia sa se asigure ca nu vor exista consecinte neplacute. De asemenea este important ca utilizatorii sa verifice fiecare categorie enumerata mai sus pentru a deselecta toate programele/fisierele/tool-urile pe care doresc sa le pastreze instalate in sistem.

create-restore-point

Decrap poate rula toate uninstalerele pentru programele selectate in background, sau poate afisa interfata pentru fiecare dintre acestea pentru ca utilizatorii sa poata avea mai mult control asupra procesului de dezinstalare. In plus scaneaza registrii de sistem pentru a-i curata de orice urme lasate de programele dezinstalate (utilizatorii pot selecta daca doresc sau nu ca acestia sa fie curatati).

decrap-options

Download Decrap pentru Windows.

Nota: Desi programul poate fi folosit pe orice sistem Windows, se recomanda folosirea acestuia pe sistemele preinstalate, imediat dupa cumpararea computerelor.

STEALTH SETTINGS – Remove preinstalled apps from Windows OEM systems with Decrap

Curatati sistemele Windows OEM de aplicatiile preinstalate cu ajutorul Decrap

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment