Cum putem reseta sau modifica aplicatiile default in Android

La fel ca orice alt sistem de operare, Android are aplicatii default cu ajutorul carora utilizatorul poate deschide diverse tipuri de fisiere. De obicei, utilizatorii instaleaza (pe langa aplicatiile built-in) mai multe aplicatii care deschid acelasi tip de fisiere (browsere, launchere, media playere etc.), fiind nevoiti sa aleaga dintre acestea una singura care va deschide fisierele in mod default. Iar atunci cand doresc sa modifice aplicatia default pentru un anumit tip de fisiere, este necesara stergerea setarilor pentru aceasta din setarile sistemului (in cazul in care se instaleaza o noua aplicatie pentru respectivul tip de fisiere, utilizatorii vor trebui sa aleaga din nou aplicatia default pentru acestea; daca doriti sa setati ca default o aplicatie deja instalata, urmati instructiunile de mai jos).

Cum putem reseta (clear)/modifica aplicatiile default in Android?

Default App Manager este o aplicatie pentru Android (disponibila atat in versiune lite, gratuita, cat si in versiune paltita, fara reclame) care ajuta utilizatorul sa administreze aplicatiile default ale sistemului. Aceasta afiseaza toate aplicatiile setate ca default intr-o singura lista si da posibilitatea utilizatorilor sa le reseteze (dand tap pe butonul Clear din dreptul fiecarei aplicatii) direct din ecranul respectiv, fara a fi necesara resetarea manuala a acestora. Modificarea aplicatiilor default se poate face din lista de categorii (audio, video, calendar, mesagerie etc).

default-apps-manager

Download Default App Manager Lite (via Google Play).

In cazul in care doriti sa resetati/modificati aplicatiile default manual din Android Settings, urmati pasii descrisi in continuare:

  • deschideti Settings > Aplication manager
  • in partea de sus a ecranului (deasupra listei cu aplicatii) dati swipe (trageti cu degetul) spre dreapta pana cand selectati All
  • identificati aplicatia (sau aplicatiile, insa va trebui sa repetati pasii pentru fiecare dintre acestea) pe care nu mai doriti sa le folositi ca default si dati tap pe aceasta
  • in setarile aplicatiei respective, mergeti in jos cu degetul pe ecran (scroll down) pana cand ajungeti la setarea Launch by default

clear-defaults

  • dati tap pe butonul Clear defaults (acesta este activ doar daca aplicatia este setata ca aplicatie default)
  • pentru a alege alta aplicatie ca default pentru respectivul tip de fisiere, incercati sa deschideti un fisier, apoi selectati aplicatia dorita din optiunile afisate de sistem (puteti selecta ca aplicatia sa deschida mereu respectivul tip de fisiere in mod default, sau ca aceasta sa deschida fisierul doar o singura data).

select-default-app

Nota: tutorial valabil pentru toate versiunile recente de Android (anumiti pasi pot fi usor diferiti in functie de producatorul/brandul dispozitivelor).

STEALTH SETTINGS – How to clear or modify default apps in Android

Cum putem reseta sau modifica aplicatiile default in Android

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment