Dezactivare si Activare System Integrity Protection (SIP) pe macOS – Rootless Mode

Odata cu lansarea OS X El Capitan, Apple a introdus o noutate si in ceea ce priveste securitatea si protectia sistemelor de operare OS X, in fata aplicatiilor malware sau a altor tipuri de virusi care tintesc modificarea fisierelor de sistemSystem Integrity Protection (SIP), cunoscut si sub numele de Rootless Mode, reduce vulnerabilitatile si posibilitatea ca un malware sa patrunda si sa modifice fisiere sensibile ale macOS. Practic, aceasta noua caracteristica nu permite niciunui rang de utilizator, fie el si Administrator, sa modifice fisierele de sistem.
Este recomandat ca orice utilizator de macOS sa pastreze modul rootless (SIP) activat. Exista insa cateva aplicatii care doresc sa modifice fisiere ale sistemului, fara sa aduca instabilitate acestuia. Pentru a le putea rula, utilizatorul va fi nevoit sa dezactiveze SIP, chiar daca nu recomandam sa se faca acest lucru. Dezactivarea SIP-ului o cer in special aplicatiile care ne ajuta sa aducem modificari de interfata (UI) si de aplicatiile de tweaking.

Dezactivare si Activare System Integrity Protection (SIP) pe macOS

Dezactivarea  System Integrity Protection (SIP) se face urmand cativa pasi simplii ai acestui tutorial pentru macOS.

1. Restartam (reboot) OS X si tinem apasate tastele “Command + R“. Acest lucru ne ajuta sa intram in  Mac Recovery Mode.

2. Odata intrat in Recovery Mode, mergem in bara la “Utilities” si deschidem aplicatia “Terminal“.

recovery_mode_terminal

3. In Terminal, scriem si executam linia de comanda: csrutil disable

4. Dupa ce in Terminal apare mesajul: “Successfully disabled System Integrity Protection“, mergem la logo Apple si restartam macOS / OS X.

Pentru reactivarea SIP, repetam pasii din tutorial si executam linia de comanda: csrutil enable.

System Integrity Protection este disponibil numai pe sistemele de operare OS X El Capitan si mai noi de acesta. macOS Sierra va veni cu aceasta caracteristica inclusa.

Foldere si fisiere restrictionate de SIP:

– /System
– /usr
– /bin
– /sbin
Aplicatii pre-instalate ale OS X.

Dezactivare si Activare System Integrity Protection (SIP) pe macOS – Rootless Mode

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

1 Comment

  • “To reactivate SIP, repeat the steps in the tutorial and execute the command line: enable csrutil.”

    This doesn’t work – you have to write it the other way round:
    csrutil enable

Leave a Comment