Folosirea altor sisteme de operare in modul dual-boot ar putea fi blocata de Windows 10

Microsoft pare sa ia masuri in ceea ce priveste blocarea accesului pentru alte sisteme de operare care ar putea fi instalate simultan pe dispozitivele cu sistem Windows 10, dupa ce, mai intai, a anuntat faptul ca va tolera utilizarea versiunilor Windows 10 piratate, in speranta unei cresteri rapide a cotei de piata si convingerea utilizatorilor la achizitionarea ulterioara a unei licente.

Conform informatiilor furnizate partenerilor OEM din China, incepand cu Windows 10, Microsoft nu va mai impune producatorilor de dispozitive sa includa o optiune pentru dezactivarea suportului Secure Boot. Gandita ca bariera de securitate aditionala menita sa previna rularea de componente malware la pornirea sistemului de operare, functionalitatea Secure Boot presupune furnizarea unui certificat de securitate inaintea autorizarii procesului de boot. Functia Secure Boot devine insa un obstacol de netrecut daca incercam instalarea unui alt sistem de operare decat cel autorizat de producatorul dispozitivului, spre exemplu Linux.

windows10-logo

Pentru Windows 8, aplicarea unui abtibild “Designed for Windows 8” pe carcasa dispozitivului, marcand certificarea acestuia pentru respectiva versiune de Windows, era o cerinta obligatorie. La fel de obligatorie era si includerea unei optiuni pentru dezactivarea functiei Secure Boot, menita sa linisteasca temerile utilizatorilor ingrijorati ca ar putea ramane blocati cu Windows 8.

Cu toate ca nu implica, in mod explicit, interzicerea utilizarii dispozitivelor certificate pentru Windows 10 cu alte sisteme de operare, plasarea deciziei finale privind dezactivarea functiei Secure Boot in seama producatorilor OEM probabil va lucra in interesul companiei din Redmond. Desi facultativa pentru sisteme desktop, excluderea optiunii pentru dezactivarea functiei Secure Boot este calea logica de urmat pentru producatorii OEM de PC-uri, motivati sa reduca pe cat posibil costurile legate de solutionarea cererilor de garantie si sa pastreze relatii optime cu Microsoft.

In ceea ce priveste gama dispozitivelor mobile, Microsoft impune activarea obligatorie a functiei Secure Boot pentru acordarea certificarii Windows 10, excluzand astfel orice posibilitate pentru instalarea ulterioara a altui sistem de operare decat cel autorizat de producator.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Articles

/ / / /
Tags: / / / / / / / /
Back to top button