Ce este procesul wsappx și de ce utilizează 100% resurse disk?

Dacă ai calculator cu sistem de operare mai nou de Windows 8 și observi că rulează destul de lent, procesul wsappx poate fi una dintre multiplele cauze. Sunt scenarii în care acest proces utilizează 100% din resursele de disc, ceea ce duce la o rulare mai lentă a calculatorului.

Din fericire, wsappx nu este un virus sau o aplicație malware. Este un proces introdus de Microsoft odată cu sistemul de operare Windows 8.1 pentru gestionarea Windows Store.

Ce este procesul wsappx?

Procesul “wsappx” este asociat cu platforma Windows Store și este responsabil pentru gestionarea instalării, actualizării și dezinstalării aplicațiilor din Windows Store pe sistemul de operare Windows 8.1 și versiunile ulterioare. Acest proces poate fi întâlnit și în sistemele Windows 10 sau Windows 11.

wsappx reprezintă un proces responsabil pentru gestionarea a cel puțin trei servicii Windows, toate având în comun Microsoft Store.

Windows Store Service (WSService)
WSService furnizează suport pentru infrastructura Microsoft Store. Acesta este activat doar la cerere, iar dezactivarea completă a acestuia poate duce la probleme în utilizarea Microsoft Store. Dezactivarea este recomandată doar în situația în care nu utilizați Microsoft Store.

Client License Service (ClipSVC)
ClipSVC se ocupă de verificarea achizițiilor din Microsoft Store. Acest serviciu este pornit la cerere, și dacă efectuați achiziții din Store, se recomandă să nu dezactivați acest serviciu.

AppX Deployment Service (AppXSVC)
AppXSVC este serviciul care consumă cea mai mare parte din resursele hard disk-ului după o actualizare de la Windows 8 la Windows 10. Acest serviciu este responsabil de verificările aplicațiilor din Microsoft Store. Deși este setat să pornească doar la cerere, pentru o perioadă de timp, acesta poate funcționa și poate solicita resurse semnificative, stresând sistemul.

Ce este procesul wsappx și de ce utilizează 100% resurse disk?
Procesul wsappx

Așadar, prin intermediul procesului wsappx se coordonează aceste servicii esențiale pentru funcționarea corespunzătoare a Microsoft Store, având un impact asupra resurselor discului, în special în timpul actualizărilor sau verificărilor periodice.

Niciunul dintre cele trei servicii nu ne ofera posibilitatea de a le opri permanent sau de a schimba starea la pornire. “Startup type” nu poate fi modificat.

Services in Windows
Services in Windows

Ce poți să faci dacă procesul wsappx utilizează 100% resursele de disc?

Atunci când wsappx utilizează 100% din resursele de disc, este posibil să fie cauzat de mai mulți factori. Iată câteva motive posibile:

Actualizări de aplicații. wsappx poate utiliza resursele pentru a descărca și instala actualizări pentru aplicațiile din Windows Store.

Instalarea sau dezinstalarea aplicațiilor. Dacă sunt în desfășurare operațiuni de instalare sau dezinstalare a aplicațiilor, wsappx poate solicita resurse semnificative.

Scanarea pachetelor. Procesul wsappx poate scana pachetele de aplicații pentru a se asigura că sunt corecte și nu prezintă riscuri de securitate.

Așa cum am spus mai spus, cauzele de utilizare excesivă a hard disk-ului de către procesul wsappx pot fi multiple. Deci și rezolvările sunt diferite în funcție de șcenariu.

Așteaptă. Primul lucru pe care poți să-l faci este să aștepți. Dacă wsappx utilizează temporar resursele, ar trebui să se stabilizeze în timp.

Actualizează sistemul. Asigură-te că sistemul tău rulează cele mai recente actualizări de securitate și funcționalitate pentru a preveni problemele cunoscute. Procesul wsappx poate consuma multe resurse din cauza unui bug.

Verifică aplicațiile în așteptare. Deschide Microsoft Store și verifică dacă există aplicații care necesită actualizare sau care sunt în curs de instalare.

Scanare antivirus/malware. Uneori, programele malware pot afecta performanța sistemului. Rulează o scanare completă a sistemului cu un program antivirus de încredere pentru a elimina potențialele amenințări.

Related: Windows Task Manager tutorials and tips

wsappx high CPU usage

Pe lângă consumul excesiv de resurse scriere / citire hard disk, sunt și situații în care procesul wsappx consumă resurse însemnate de CPU, iar în Task Manager apare mesajul “Very high energy consumption“. Și în acest șcenariu cauzele și rezolvările pot fi cele de mai sus.

În concluzie, consumul excesiv de resurse al wsappx nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare. De cele mai multe ori, problema se rezolvă de la sine după un timp de așteptare.

wsappx este un proces al sistemelor de operare Windows care se ocupă de gestionarea unor servicii (Windows Services) care lucreaza direct cu Microsoft Store.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Task Manager » Ce este procesul wsappx și de ce utilizează 100% resurse disk?

Leave a Comment