Ce este wsappx in Task Manager si de ce utilizeaza 100% Disk

Multi utilizatori care au trecut de la Windows 7 sau Windows 8.x la Windows 10, au observat imediat dupa pornirea noului sistem de operare, ca laptop-ul sau PC-ul cu noul Windows 10 merge foarte greu. Cand se intampla acest lucru, in primul rand ne gandim la memorie (RAM) sau la procesor (CPU), insa sunt foarte multe situatii cand rularea greoaie a PC este cauzata de utilizarea excesiva a hard disk-ului ca catre procesele de sistem sau de procese ale aplicatiilor.

wsappx este unul dintre procesele care pot cauza aceasta rulare lenta a PC-ului prin utilizarea intr-un procent de 100% a hard disk-ului. Aceasta utilizare de 100% nu permite rularea altor aplicatii si altor operatiuni ce solicita hard disk-ul. Apar momentele de blocare a Windows 10 si intarzieri in executarea unor comenzi.

wsappx nu este un virus sau alta forma de malware. Este un proces Windows dezvoltat de Microsoft, introdus odata cu lansarea Windows 8.1.
wsappx este un proces care raspunde de cel putin trei servicii Windows (Windows Services), toate avand ca numitor comun: Microsoft Store.

1. Windows Store Service (WSService) 

WSService ofera suport pentru infrastructura Microsoft Store. Porneste doar la cerere, iar in cazul in care doriti sa-l dezactivati total, vor aparea probleme de utilizare a Microsoft Store. Il puteti dezactiva numai in cazul in care nu utilizati Microsoft Store.

2. Client License Service (ClipSVC) 

ClipSVC raspudne de verificarea achizitiilor din Microsoft Store. Serviciul porneste la cerere, iar in situatia in care aveti cumparaturi facute din Store, nu va recomandam sa-l dezactivati.

3. AppX Deployment Service (AppXSVC)

AppXSVC este serviciul care utilizeaza cele mai multe resurse ale hard disk-ului dupa upgrade de la Windows 8 la Windows 10. Acest serviciu raspunde de verificarile aplicatiilor din Microsoft Store. Desi este setat sa nu porneasca decat la cerere, o buna perioada de timp, acesta va rula si ne va stresa destul de mult.

Toate cele trei servicii nu ne ofera posibilitatea de a le opri permanent / de a schimba starea la pornire. “Startup type” nu poate fi modificat.

Rezolvari pentru problema consumului mare de resurse (100%) hard disk de catre procesul wsappx

Din cate am observat, aceasta problema se rezolva de la sine. Utiliarea excesiva de resurse are loc doar o perioada de cateva ore dupa ce se face upgrade-ul de Windows. Cel mai probabil, pana se verifica aplicatiile instalate pe sistem si intergritatea Microsoft Store.

O solutie ar mai fi oprirea serviciilor prin renuntarea la Microsoft Store.

Cum putem dezactiva Microsoft Store pe Windows 10

Navigati in Local Computer Policy > Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Store.

wsappx este posibl sa apara in Task Manager si dupa dezactivarea Microsoft Store. Acest proces raspunde de un cumul de servicii Microsoft Windows.

How to » Microsoft » Ce este wsappx in Task Manager si de ce utilizeaza 100% Disk

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment