Cum optimizam viteza de rulare a Windows 10 – Dezactivare Superfetch

Intr-un tutorial anterior va aratam ce este si cum poate fi rezolvata o problema de performante a Windows 10. wsappx, procesul care tine hard disk-ul intr-un “usage” de 100% si ingreuneaza foarte mult rularea sistemului de operare.

Superfetch (cunoscut in trecut ca Prefetch) este un alt serviciu Windows (Windows Services) care face ca sistemele de operare sa rulreze greu. In special in primele zile de dupa instalarea sistemului de operare. Activitate si consumul de resurse al acestui serviciu de sistem poate fi viibil in Task Manager.


Serviciul Superfetch se ocupa cu indexarea si cache-ul datelor aplicatiilor din sistem, pentru a putea fi puse rapid la dispozitia utilizatorului cand acesta o cere. Pana aici ar fi un lucru bun, insa daca avem de a face cu un hard disk mai vechi, de 5200 rpm, cache-ul datelor o sa ne tina hard-ul in usage foarte mare, iar sistemul s-ar “misca” greu. Un simptom al rularii serviciului Superfetch este si consumul excesiv de resurse CPU si Hard Disk atunci cand laptop-ul este pornit dar nu lucram pe el. Probabil ca ati auzit cooler-ul accelerand foarte mult, chiar daca dvs nu aveti nici o aplicatie deschisa pe laptop si nu atingeti tastatura sau mouse-ul.
Dezactivarea Superfetch nu va duce la o degradare a performantelor sistemului de operare si nici la erori de executie, deoarece acesta nu are dependenta cu alte procese sau aplicatii. Poate degrada in schimb rularea unor aplicatii sau jocuri.

Cum optimizam viteza de rulare a Windows 10 – Dezactivare Superfetch Windows Service

Activarea sau dezactivarea Superfetch se face foarte usor din Windows Services. Apasam tastele Windows + R, apoi in caseta de “run” tastam “services.msc“. In lista de servicii cautam “Superfetch” > click-dreapta > “Properties“.

In caseta de dialog care se deschide, schimbam starea de rulare la pronirea sistemului (Startup type), din “Automatic” in “Disabled“.

Apply & OK pentru a salva modifcarile. La urmatoarea pornire a sistemului de operare, Superfetch nu va mai rula.
Tot din aceasta caseta de dialog puteti alege sa opriti serviciul imediat, facand click pe “Stop“.

Serviciul va putea fi reactivat la loc in orice moment doriti, urmand pasii de mai sus si selectand “Automatic” sau “Automatic (Delayed Start)” pentru o pornire intarziata a procesului.

Cei mai curiosi pot sa vada fisierele indexate de acest serviciu in:  “C:\Windows\Prefetch“.

Superfetch / Prefetch este un serviciu al Windows al Microsoft si nu reprezinta o tina pentru virusi sau alte aplicatii malware.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Noteworthy » Cum optimizam viteza de rulare a Windows 10 – Dezactivare Superfetch

1 thought on “Cum optimizam viteza de rulare a Windows 10 – Dezactivare Superfetch”

  1. klinkt leuk maar heel de superfetch service staat zoals meerdere andere helemaal niet in de lijst. maar ondertussen is het wel actief aangezien ik de map met superfetch al meerdere keren als test leeg gegooid heb en hij blijft nieuwe files aanmaken.

    Reply

Leave a Comment