Cum putem afla data si ora cand a fost instalat sistemul de operare Windows

Poate ati planificat o reinstalare de Windows si sunteti curiosi cat timp a trecut de la ultima. Sau poate doriti sa aflati cat timp a trecut de cand ati instalat ultima data Windowsul pentru a va hotari daca este cazul sau nu sa faceti o reinstalare. In oricare dintre aceste doua cazuri (sau din oricare alt motiv), puteti urma una dintre metodele de mai jos pentru a afla data si ora exacta cand a fost instalat ultima data Windowsul pe un computer.

Cum aflam cand a fost instalat ultima data Windowsul?

1. Prima metoda ar fi folosirea Windows Explorer-ului. In timp ce multi utilizatori ar crede ca data la care a fost creat oricare folder dintre cele de sistem (Program Files, ProgramData, Users, Windows etc.) coincide cu data la care a fost instalat sistemul de operare, incepand cu Windows Vista nu mai este cazul (practic, folderele respective sunt copiate din imaginea de instalare, iar data din Proprietatile acestora va fi data la care a fost creata imaginea de pe care a fost instalat Windowsul). In schimb data la care a fost creat un anumit folder de sistem este si data instalarii sistemului, si anume folderul user-ului creat in timpul instalarii.

user-properties

2. A doua metoda (ca si a treia) implica folosirea Command Prompt-ului. Deschideti un Command Prompt cu privilegii de administrator si tastati apoi urmatoarea comanda:

systeminfo | find /i “date”

windows-install-date

3. Tot in Command Prompt (tot cu privilegii de administrator) tastati comanda urmatoare:

WMIC OS GET installdate

wmic-command

Numarul afisat indica anul, luna, ziua si ora exacta la care a fost instalat Windowsul (inclusiv minutele si secundele); in cazul de fata 2013-07-18  11:06:31.

4. Iar a patra metoda, putin mai complexa decat celelalte 3, implica Registry Editor. Deschideti regedit si navigati catre HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion. In panoul din stanga identificati intrarea InstallDate.

registry-install-date

Valoarea acesteia este egala cu numarul de secunde care au trecut de la 1 ianuarie 1970 pana la data la care a fost instalat sistemul (divizati numarul la 60, inca o data 60 apoi la 24 pentru a afla cate zile au trecut intre cele doua date; apoi numarul de zile il divizati la 365,25 pentru a afla numarul de ani etc, sau puteti folosi un convertor online pentru o calcularea automata, cum ar fi Time Converter).

STEALTH SETTINGS – How to find the exact date and hour when Windows OS was installed

Cum putem afla data si ora cand a fost instalat sistemul de operare Windows

About the author

stealth

Leave a Comment