Cum putem sterge, muta sau redenumi un fisier blocat in Windows

Uneori, atunci cand dorim sa stergem, sa mutam sau sa redenumim un fisier intr-un sistem Windows, se intampla sa primim un mesaj de eroare, care ne anunta ca fisierul fie este deschis intr-un program care ruleaza, fie nu poate fi modificat din diverse alte motive (Windows nu permite modificarea sau stergerea unui fisier blocat de un program in care acesta este deschis). Problema e ca in unele cazuri, nu se poate identifica aplicatia care blocheaza un anumit fisier, sau acesta ramane blocat de un proces care ruleaza in background din cauza ca programul care a pornit procesul nu a fost terminat/inchis in mod corect.

error-message

Cum putem debloca un fisier in Windows pentru a-l putea redenumi, muta sau sterge?

1. Prima metoda este folosirea unei utilitati, pe nume Unlocker, cu ajutorul careia utilizatorii pot debloca fisierele care nu permit modificarea. Dupa instalarea tool-ului, dati click-dreapta pe fisierul blocat si selectati Unlocker din meniul afisat.

unlocker

Va fi afisata o lista cu procesele care blocheaza fisierul, iar utilizatorul poate alege sa termine procesele respective, sau sa deblocheze fisierul fara a termina procesele care il folsesc (retineti ca este posibil sa apara anumite erori in cazul in care procesele respective necesita acces exclusiv la fisierul blocat).

Download Unlocker

2. A doua metoda necesita folosirea unui alt tool, si anume Process Explorer. Acesta trebuie rulat cu privilegii de administrator (puteti face acest lucru direct din aplicatie, dand click pe File in coltul din stanga-sus, apoi selectand Show Details for All Processes), apoi se da click pe optiunea Find si se selecteaza Find Handle or DLL din meniul afisat.

process-explorer

In fereastra deschisa tastati numele fisierului blocat, apoi selectati procesul care il blocheaza. Acest lucru va selecta automat si fisierul blocat in fereastra principala a utilitatii.

In fereastra principala a Process Explorer, dati click-dreapta pe fieiserul blocat si selectati Close Handle din meniul afisat.

close-handle

Apoi stergeti, redenumiti sau mutati fisierul respectiv.

Download Process Explorer

3. Ultima metoda, care nu necesita interventia nici unei aplicatii third-party, si la care apeleaza cei mai multi utilizatori, este restartarea computerului. Dupa restart, fisierele care nu puteau fi modificate vor fi deblocate, cu exceptia fisierelor blocate de procese care pornesc la startup-ul sistemului (caz in care se recomanda bootarea in Safe Mode a sistemului pentru a putea modifica respectivele fisiere).

Nota: Deblocarea si stergerea anumitor fisiere pot cauza erori ale unor programe care ruleaza. Este recomandat sa nu deblocati, modificati sau stergeti fisiere care ar trebui sa ramana blocate, inclusiv fisiere de sistem ale Windowsului.

STEALTH SETTINGS – How to delete, move or remane a locked file in Windows

Cum putem sterge, muta sau redenumi un fisier blocat in Windows

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment