HomeGroup va fi Retras din Windows 10

In prima parte a lui 2018, odata cu primele update-uri majore ale Windows 10, Microsoft intentioneaza sa retraga functionalitatea HomeGroup de pe acest sistem de operare.

HomeGroup a fost introdus pentru prima data pe sistemele de operare Windows 7, cu scopul de oferi utilizatorilor o varianta simpla de partajare (share) in reteaua locala (LAN) a documentelor, fisierelor media (poze, muzica si videoclipuri) si a imprimantelor (printers).
Nu stim exact cat de folosit a fost acest serviciu al Windows 7, Windows 8 si Windows 10, pentru ca majoritatea utilizatorilor au folosit forma clasica de partajare a fisierelor si folderelor in reteaua locala. Microsoft a introdus HomeGroup in ideea de a crea un domeniu unic intr-o reteala locala (LAN) prin intermediul caruia toate PC-urile cu Windows sa-si poata partaja continut intre ele.
Marele minus al acestei functii este acela ca nu se pot partaja fisiere decat intre PC-uri cu Windows. Calculatoarele cu macOS si Linux ne putand accesa domeniul HomeGroup.

Incepand cu primul update major din luna martie 2018, Microsoft va elimina HomeGroup din Windows 10, insa doar pentru utilizatorii care instaleaza un sistem de operare de la zero. Pentru cei care folosesc deja HomeGroup, aceasta functie va ramane pe sistemele lor de operare.

Odata cu eliminarea HomeGroup din Windows 10, asta nu inseamna ca utilizatorii nu vor mai putiea partaja fisiere, foldere si imprimante in reteaua locala. LAN. Aceste functii vor ramane active prin clasicul “share” / “share device” ce va permite partajarea in continuare.

Ca variante alternative la HomeGroup, Microsoft incurajeaza utilizatorii sa foloseasca:

  • OneDrive – ca solutie de stocare in cloud a fisierelor cu posibilitatea de a fi partajat ecatre alti utilizatori
  • Clasica functie “Share” – permite partajarea in LAN a device-urilor (imprimanta, scanner, etc) si a fisierelor.
  • Microsoft Account – utilizarea contului Microsoft pentru partajare la aplicatii sincronizate (gen aplicatia Mail)

Anuntul este facut pe blog-ul oficial al Microsoft si viseaza utilizatorii de Windows 10 ce isi vor descarca arhiva de instalare Windows 10, dupa update-ul din martie 2018.

HomeGroup va fi Retras din Windows 10

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

3 Comments

Leave a Comment