Mareste viteza de transfer a fisierelor intre calculatoarele din LAN (Disable Remote Differential Compression)

Acest tutorial este de ajutor celor care folosesc doua sau mai multe calculatoare cu sisteme de operare si/sau si au nevoie sa transfere fisiere (documente, muzica, filme, etc) intre aceste pc-uri.

Daca ati avut nevoie sa transferati un film sau alte fisiere mai mari in LAN (Local Area Network), ati observat probabil ca viteza de transfer a fisierelor mari este extrem de mica in comparatie cu performantele de transfer ale hard-disk-urilor si ale switch-ului / router-ului.
De vina pentru viteza mica de download/upload  a fisierelor in reteaua locala (slow network file copy) este Remote Differential Compression (RDC). Remote Differential Compression este un feature introdus prima data de pe sistemele de operare Windows Server 2003 si mentiunut pe noile sistemele de operare Windows Vista si . RDC-ul raspunde de sincronizarea datelor intre doua sau mai multe computere aflate la distanta si foloseste un sistem propriu de compresie pentru a reduce latimea de banda in retea (network bandwidth) pe transfer si volumul de date transmise / receptionate. In plus, RDC-ul face managementul pe client, impartind in mod egal banda atunci cand vine vorba de transferuri simultane intre mai multe calculatoare din retea. Remote Differential Compression este un feature foarte bun pentru companii sau firmele cu mai multe calculatoare in local network, acolo unde LAN sharing-ul este folosit intens. Desi acest feature este foarte putin util majoritatii utilizatorilor de Windows Vista si Windows 7, Microsoft l-a introdus si activat default inca de la instalarea sistemului de operare. Atunci cand avem de a face cu doua calculatoare in LAN care doresc sa faca transfer de fisiere intre ele, RDC-ul reduce foarte mult din viteza de transfer si in plus consuma si foarte multe resurse CPU.

Pentru a mari viteza de transfer a fisierelor in LAN si a reduce consumul pe procesor (CPU) in timpul transferului, cea mai buna solutie este dezactivarea Remote Differential Compression.

Disable Remote Differential Compression in Windows Vista si Windows 7.

RDC se dezinstaleaza ca orice feature al Windows 7 sau Windows Vista, din . Ca sa deschidem Windows Features vedeti tutorialul : .

In Windows Features cautam Remote Differential Compression si debifam casuta din dreptul acestui feature, dupa care facem click pe OK.

disable_rdc_windiws_7_vista

Asteptam cateva secunde pana cand sistemul de operare dezinstaleaza acest feature, dupa care putem incepe transferul de fisiere in LAN. O sa observam ca viteza de transfer a crescut semnificativ.

Mareste viteza de transfer a fisierelor intre calculatoarele din LAN (Disable Remote Differential Compression)

About the author

Stealth L.P.

Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent.
Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).

Leave a Comment