SVCHOST.EXE – Ce este si ce face acest proces.

svchost.exe, poate fi considerat tatal tuturor proceselor pe Windows XP, Windows Vista si Windows 7. Daca o sa deschideti Task Manager, in tab-ul dedicat proceselor (Processes), o sa observati ca svchost.exe este prezent cu mai multe instante care ruleaza simultan. Majoritatea userilor care vad multitudinea de procese svchost.exe, se gandesc la virusi, trojeni si alte chetii gen.

svchost.exe

Descrierea procesului svchost.exe.

svchost.exe este primul serviciu care se lanseaza la pornirea sistemului de operare. Este responsabil cu verificarea registrilor vitali (windows registry), pentru a crea o lista si a grupa serviciile (REG_MULTI_SZ) care trebuiesc incarcate si lansate simultan prin svchost.exe. Primele servicii incarcate in svchost.exe sunt serviciile driverelor de sunet,  video, retea, etc gen: Audiosrv, Dhcp, eventlog, HomeGroupProvider, lmhosts, wscsvc, AudioEndpointBuilder, CscService, Netman, PcaSvc, SysMain, TabletInputService,TrkWks, UxSms, Wlansvc, wudfsvc, Appinfo, Browser, EapHost, gpsvc, iphlpsvc, LanmanServer, ProfSvc, RasMan, Schedule, SENS, ShellHWDetection, Themes, Winmgmt, wuauserv,
EventSystem, fdPHost, netprofm, nsi, SstpSvc, WdiServiceHost.
Grupurile svchost.exe sunt localizate in registrul :

HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsNTCurrentVersionSvchost

svchost.exe registry key

svchost.exe, lanseaza de multe ori servicii care nu sunt utile pentru toti. Pentru ca fiecare serviciu in parte consuma resurse de sistem, RAM & CPU, userii avansati cauta sa opreasca executarea automata a acestor servicii. (O sa revenim cu un tutorial despre optimizarea serviciilor pe Windows XP , Vista si Windows 7). Grupurile de servicii care folosesc procesele svchost.exe, pot fi vazute cel mai bine in Command Prompt.
Mergeti in Meniul Start -> Run -> tastati “cmd” si  apasati Enter. Dupa ce se deschide fereastra Command Prompt, tastati : Tasklist /SVC si apasati enter.

tasklist svchost
svchost.exe, fiind un proces prezent peste tot, este cel mai prezent si in mesajul de eroare si este cel mai vanat de virusi, troieni si spyware, svchost.exe reprezentand un paravan ideal pentru servicii si aplicatii mai putin dorite.
Pentru a va tine calculatorul protejat si pentru a preveni virusarea acestui fisier (prezent in folderul %SystemRoot%System32), este bine sa folositi aplicatii anti-virus si anti-spyware. Update-urile zilnice ale anti-viruslui si scanarea periodica a fisierelor de sistem, va poate proteja de pericolele online.

How to » Task Manager » SVCHOST.EXE – Ce este si ce face acest proces.

Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent. Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).

1 thought on “SVCHOST.EXE – Ce este si ce face acest proces.”

  1. क्या svchost.exe से हमारे computer/PC को हैक कर सकता है कोई|

    Reply

Leave a Comment