Cum putem descarca si salva update-urile Windows pentru instalarea ulterioara sau offline a acestora

Atunci cand vine vorba de o reinstalare de Windows, ceea ce ne scade entuziasmul nu este instalarea propriu-zisa a sistemului de operare, ci reconfigurarea acestuia dupa preferinte si, mai ales, instalarea tuturor update-urilor de securitate, care se strang din ce in ce mai multe pe zi ce trece si care consuma timp pretios in anumite circumstante (cum ar fi cazurile in care reinstalarea survine dupa un crash de sistem cauzat de o virusare sau componenete hardware defecte – si trebuie acoperit un deadline, sau cand sistemul de operare trebuie instalat pe computerele mai multor clienti intr-un interval de doar cateva ore).

Evident, cea mai buna metoda de a evita atat reinstalarea de sistem, reconfigurarea acestuia si instalarea aplicatiilor necesare, cat si a updateurilor de securitate este crearea unei imagini de backup a sistemului de operare, fie folosind utilitatea Backup and Restore inclusa in Windows, fie folosind o aplicatie third-party cum ar fi Acronis Backup. Dar daca nu exista o imagine de backup a Windowsului?

Daca instalarea celor mai comune software-uri pentru Windows (web-browsere, playere audio/video, programe antivirus si antispyware, mesagerie, arhivatoare si alte utilitati) poate fi acoperita rapid de serviciul online ninite.com (despre care am scris aici), cand vine vorba de update-uri, a caror descarcare de pe Internet poate dura cel putin cateva ore (poate chiar si o zi intreaga sau mai mult, daca ne referim la o conexiune slaba la internet, sau o banda destul de redusa), lucrurile se complica putin. Pentru ca, asa cum ni s-a atras atentia intr-un comentariu, descarcarea si instalarea update-urilor Windows dureaza mai mult decat reinstalarea propriu-zisa a sistemului de operare.

winfows-update

Solutia ar fi descarcarea update-urilor Windows de pe site-ul Microsoft si apoi salvarea acestora pe un drive extern (hdd, USB stick sau DVD), ceea ce ar permite utilizatorilor instalarea acestora chiar si fara conexiune la internet (offline) si i-ar scuti cel putin de timpul de descarcare, deloc nesemnificativ.

Pentru salvarea updateurile pentru Windows utilizatorii au la dispozitie doua metode, una usoara si relativ rapida, care implica folosirea unei utilitati third-party, si una nu neaparat grea, dar consumatoare de timp (cel putin se intampla o singura data, nu dupa ficare reinstalare), care implica descarcarea manuala a updateurilor de pe siteul Microsoft.

Descarca si salveaza update-urile Windows folosind Windows Updates Downloader (WUD)

Windows Updates Downloader este o utilitate gratuita care permite utilizatorilor sa descarce si sa salveze updateurile Windows pe computerul din dotare (care mai apoi pot fi transferate in siguranta pe un dispozitiv extern), pentru o instalare ulterioara a acestora. Utilitatea poate fi folosita pentru a instala update-uri pentru Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Microsoft Office 2003 si Microsoft Exchange 2003.

Cum se foloseste WUD?

 • dupa lansarea WUD, veti fi anuntati ca nu s-a gasit nicio lista de updateuri

no-update-list

 • dati click pe OK, apoi pe butonul + din dreptul campului de sub Update List pentru a naviga catre pagina de unde puteti descarca fisierele ce contin listele de updateuri care trebuiesc downloadate (fisierele sunt destul de mici si contin informatii despre toate update-urile necesare pentru sistemele de operare sau suitele Office). Acestea sunt afisate pentru fiecare sistem in parte, atat pentru versiunile pe 32-biti, cat si pt cele pe 64-biti.

update-lists

 • descarcati fisierul cu lista de update-uri pentru sistemul dvs de operare, apoi selectati Open with Windows Updates Downloader (aceasta optiune cel mai probabail este selactata in mod default) pentru a incarca lista in WUD

download-updates-list

 • selectati ce update-uri doriti sa descarcati pentru sistemul de operare (obligatoriu cele pentru securitate), apoi dati click pe butonul Download

select-updates

 • va fi afisat un dialog in care veti putea urmari procesul de descarcare al updateurilor (acesta dureaza intre cateva minute si jumatate de ora sau mai mult, in functie de viteza internetului)

download-windows-updates

Dupa descarcarea updateurilor, puteti alege sa le stocati fie pe un dispozitiv extern, fie sa le scrieti pe un DVD/USB stick. Iar cand o reinstalare de sistem va fi necesara, puteti instala updateurile descarcate cu WUD pentru a salva timp si banda de Internet.

Download Windows Updates Downloader.

Descarca update-urile Windows manual de pe site-ul Microsoft

In cazul in care preferati sa nu folositi aplicatii third-party, aveti posibilitatea sa descarcati update-urile pentru sistemul de operare Windows direct de pe site-ul Microsoft. Ce-i drept, in functie de numarul de update-uri, procesul poate dura ceva timp, dar cel mai probabil nu va trebui sa il repetati (daca aveti grija unde salvati update-urile.

 • deschideti Microsoft Update Catalog in Internet Explorer (site-ul nu functioneaza pe alt browser), apoi instalati add-onul Microsoft Update Catalog (instalarea acesteia va fi ceruta automat de catre browser) pentru a putea folosi catalogul online de update-uri

install-Microsoft-Update-Catalog-add-on

 • in campul de Search afisat pe site, scrieti sistemul de operare si ce update-uri cautati pentru acesta (Security, Critical, Drivers etc)
 • in lista afisata dati click pe butonul Add din dreptul fiecarui update pe care doriti sa-l descarcati
 • dupa ce ati adaugat toate update-urile pe care doriti sa le descarcati, dati click pe link-ul view basket de sub campul de Search

microsoft-updates-catalog

 • in pagina afisata, dati click pe butonul Download din dreptul numarului de update-uri selectate (afisat in partea dreapta a paginii, deasupra listei de update-uri)

updates-for-download

 • selectati folderul unde doriti sa salvati update-urile si dati click pe Continue

select-folder

 • apoi asteptati pana cand acestea (update-urile Windows) vor fi descarcate pe computerul dvs

download-progress

Si gata. In felul acesta puteti descarca si salva toate update-urile necesare pentru sistemul dvs Windows, pentru ca mai apoi sa puteti salva timp sau sa le instalati offline dupa orice reinstalare de sistem. Succes!

STEALTH SETTINGS – How to Download and Save Windows Updates for later or offline installation

Cum putem descarca si salva update-urile Windows pentru instalarea ulterioara sau offline a acestora

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment