Elibereaza spatiu pe hard-disk dupa upgrade-ul la Windows 8.1

De fiecare data cand instalam un update de sistem, fie ca este vorba de update de securitate sau de un update major cum ar fi un Service Pack, sau o noua versiune a sistemului in sine, o copie a versiunilor anterioare a fisierelor de sistem sunt stocate pe hard-disk pentru a face posibila intoarcerea la starea sistemului dinainte de instalare update-ului. Acesta este cazul si in ceea ce priveste upgrade-ul de la Windows 8 la Windows 8.1.

In timp ce posibilitatea de a reveni la starea sistemului de operare dinainte de instalarea unui update (major sau nu) le poate fi de mare ajutor utilizatorilor atunci cand respectivul update nu este instalat corect sau sistemul intampina erori dupa instalarea acestuia, stocarea fisierelor de rollback (care permit revenirea la o stare anterioara a sistemului) inseamna si spatiu semnificativ ocupat pe hard-disk.

Avand in vedere ca Windows 8.1 a fost lansat de aproape 2 saptamani, daca deja ati facut upgrade-ul si sunteti multumit de noul sistem ce operare, cel mai probabil nu veti mai avea nevoie (sau motiv) sa reveniti la Windows 8. Iar in cazul in care ati observat ca spatiul liber de pe hard-disk a fost redus semificativ, puteti elibera o parte din acesta stergand fisierele de rollback de la Windows 8.1 la Windows 8 (de care nu mai aveti nevoie).

Windows-8-1

Cum putem elibera spatiu pe hard-disk dupa instalarea update-ului Windows 8.1?

Daca ati facut recent upgrade de la Windows 8 la Windows 8.1 (sau chiar de la Windows 7 la Windows 8, apoi la Windows 8.1), cel mai probabil fisierele de rollback ocupa spatiu destul de mare pe hdd-ul computerului dvs. Pentru a sterge respectivele fisiere si a elibera spatiu pe hard-disk utilizati tool-ul Disk Cleanup, care in versiunile cele mai recente ale Windows-ului a fost updatat astfel incat sa poata sterge fisiere de sistem si update-uri vechi, care nu mai sunt necesare pentru functionarea sistemului (de asemenea, Microsoft a lansat si un update al Disk Cleanup pentru Windows 7, despre care gasiti mai multe informatii aici).

  • deschideti Disk Cleanup (tastati Disk Cleanup in Start Screen si selectati Free up disk space by deleting unnecessary files)
  • dati click pe butonul Clean up system files pentru a afisa optiuni aditionale ale aplicatiei

disk_cleanup

  • bifati optiunile Previous Windows installation(s) si Windows Update Cleanup dintre cele listate (plus alte optiuni cum ar fi Temporary Internet files sau Recycle Bin daca este cazul), apoi dati click pe OK

disk_cleanup_8.1

Fisierele de rollback si celelalte fisiere inutile din sistem vor fi sterse, eliberand spatiu pretios pe hard-disk.

Nota: Retineti ca nu veti mai putea reveni la versiunile anterioare de Windows sau la stari ale sistemului dinainte de instalarea anumitor update-uri dupa ce veti folosi aceste optiuni din Disk Cleanup.

STEALTH SETTINGS – Free up hard-disk space after upgrading to Windows 8.1

Elibereaza spatiu pe hard-disk dupa upgrade-ul la Windows 8.1

About the author

stealth

Leave a Comment