Cum se realizeaza un CV de succes

Curriculum vitae cunoscut mai mult in varianta prescurtata, CV, este un scurt rezumat al aptitudinilor, educatiei si experientei profesionale precum si a realizarilor profesionale ale unui candidat, conceput pentru a atrage atentia unui angajator. CV-ul este un instrument de marketing prin care un candidat isi poate asigura un loc si etapa urmatoare, interviul. In majoritatea cazurilor prima impresie care si-o formeaza angajatorul despre candidat in urma parcurgerii CV-ului este si cea definitiva, de aceea CV-ul este cel mai important instrument in procesul de angajare, interviul avand doar rolul de a confirma aceasta decizie.

Prezentation

Important: CV-ul isi pierde din importanta daca nu este insotit de o scrisoare de intentie. Aceasta este o prefata a CV-ului si are rolul de a scoate in evidenta atuurile candidatului pentru postul pentru care aplica, se adreseaza individual persoanei care se ocupa de angajare si contine date despre postul vizat, modalitatea de a fi contactat si sursa din care a aflat despre acel job.

CV-ul trebuie sa contina in general esenta informatiilor despre un candidat si trebuie adaptat la specificul job-ului pentru care aplica, adica continutul acestuia trebie sa raspunda asteptarilor angajatorului, acesta apreciind daca i-au fost intelese corect cerintele. Este foarte important in elaborarea CV-ului sa se acorde importanta nu numai fondului: date de identitate, date profesionale, realizari, dar si formei: ce priveste modul de prezentare, ortografie.

Standardele de calitate ale unui CV:

Dimensiuni. Un tanar candidat care nu are sau are putina experienta profesionala este suficienta o pagina, dar nu trebuie sa depaseasca mai mult de 2 pagini in cazul celor cu ani grei de munca si experiente profesionale.

Dactilografie. Textul trebuie sa fie aerisit, frumos asezat in pagina si paragrafe aliniate in functie de categorie pentru o usoara parcurgere a informatiilor continute.

Hartie.  Se recomanda sa alegeti o hartie de calitate, de culoare alba, format A4 (21×29.7cm) de grosime medie 80-90gr/mp. Acelasi tip de hartie va trebui folosit si pentru scrisoarea de intentie ce va insoti CV-ul.

Margini. Respectati marginea de 3-4cm pe ambele parti ale colii: in stanga pentru o eventuala indosariere iar in dreapta pentru observatii sau mentiuni ale angajatorului.

In cele ce urmeaza va prezentam etapele de realizare ale unui CV:

Date de Identitate si contact:

Daca aveti mai multe prenume evitati sa le treceti pe toate. Numele trebuie scris cu majuscule pe un singur rand. Adresa sa contina toate datele necesare pentru un eventual raspuns in scris prin posta (interesati-va de noul dvs cod postal). Data nasterii se recomanda persoanelor care nu mai sunt la prima tinerete, in cazurile in care este un atu in alegerea job-ului se trece varsta. La rubrica Starea civila se poate indica fara comentarii suplimentare casatorit/ necasatorit,/divortat/vaduv. Evitati formula in curs de divort pentru a nu creea impresia ca neintelegerile familiala va ocupa timpul. Daca aveti copii, indicati doar numarul acestora nu si varsta. Telefonul de contact trebuie sa fie valid si sa specificati in scrisoarea de intentie orele intre care puteti fi contactat. Adresa de E-mail se recomanda daca trimiteti CV-ul prin posta electronica pentru un eventual raspuns in acelasi mod.

Studii:

Daca candidatul nu are prea multa experienta , acesta se va concentra pe perioada de studii. Candidantul va incepe cu nivelul cel mai inalt studiilor absolvite precizand anul absolvirii, institutia si specialitatea. Daca aveti mai multe diplome in domenii diferite, le treceti doar pe cele care au legatura cu postul vizat. Candidatii cu studii superioare, care nu au experienta profesionala pot specifica si studiile medii absolvite daca prezinta relevanta in domeniul in care aplica.

Limbi Straine:

In cazul in care se cunosc una sau mai multe limbi straine trebuie precizat nivelul de cunoastere dupa mai multe criterii: scris, vorbit, citit daca poate fi un atu in selectia candidatilor.

Experienta Profesionala:

Candidatii fara experienta profesionala vor trebuie aprofundeze referirile la eventualele joburi temporare pe care le-au ocupat in timpul vacantelor sau alte activitati care au relevanta in domeniul pentru care aplica. Cei cu experienta profesionala vor specifica perioada, societatea la care a lucrat, localitatea si functia ocupata. Fiecare din joburile avute trebuiesc aranjate in paragrafe si aliniate pentru o mai usoara parcurgere in timpul selectiei.

Referinte:

Rolul referintelor este de a pune greutate pe experienta profesionala acumulata anterior si gradul de satisfacere a fostului angajator, cu prvire la candidat. Inainte de a cita persoane care ar putea sa dea referinte in favoarea dvs., asigurati-va ca acestea se mai afla in posturile respective si ca le-ati lasat o impresie buna in perioada in care a-ti lucrat impreuna.

Hobby-uri, pasiuni:

Aceasta parte a CV-ului este optionala si permite angajatorului sa descopere o parte din personalitatea candidatului: sporturi preferate, pasiuni, etc.

Cum se realizeaza un CV de succes

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment