[HowTo] Redenumeste simultan mai multe fisiere (poze, documente) pe Mac OS X si Windows PC

Sunt situatii in care avem nevoie sa redenumim mai multe poze, documente sau alte fisiere dintr-un folder.

Redenumirea unui fisier pe Mac OS X si Windows PC – Rename File

Redenumirea unui fisier (Rename File) se face relativ la fel, atat pe OS X cat si pe Windows. Selectam fisierul, click-drepta pe el, si optiunea “Rename” din Context Menu (meniul care se dechide la click-dreapta). Introducem noul nume al fisierului si asta e tot. O alta varianta, de asemenea valabila pe OS X si Windows, este sa facem click de doua ori, la interval de o secunda, pe numele fisierului pentru a edita numele.
Pana aici nu este nimic spectaculos, insa lucrurile se schimba atunci cand avem nevoie sa redenumim sute de poze, documente sau alte fisiere dintr-un folder. Sa le selectam pe rand si sa le redenumi, ne-ar ocupa ceva timp. Nu este o solutie. Solutia este sa le redenumim pe toate, simultan.

Cum putem redenumi simultan mai multe poze, documente sau alte fisiere pe Windows PC – How to Batch Rename Files on Windows PC

Luam scenariul in care avem un folder cu 200-300 de poze de la un eveniment, si dorim sa le redenumim pe toate simultan, cu numele evenimentului sau cu oricare alt nume.

1. Deschidem folderul cu fisierele pe care urmeaza sa le redenumim.

Folfer_Photos

2. Selectam toate pozele prin comanda: Ctrl + A (Select All), apoi apasam tasta F2. Dupa apasarea tastei F2, ne apare activ campul de editare nume al unei poze.

Rename_Picture

3. Introducem noul nume, apoi apasam Enter. Noul nume se va aplica la toate pozele sau documentele selectate din folderul respectiv.

Rename

Fiind imposibil ca doua sau mai multe fisiere dintr-un folder sa aibe acelasi nume, se va adauga automat un sufix cu numar de ordine.
Aceasta este cea mai simpla metoda de a redenumi simultan mai multe poze, documente sau alte fisiere dintr-un folder, pe Windows PC.

Redenumeste simultan mai multe fisiere pe Mac OS X via Finder

Comparativ cu Windows, pe OS X, operatiunea de redenumire simultana a mai multor fisiere, este ceva mai complexa, oferind mai multe optiuni. Utilizand Finder (corespondetul Windows Explorer), putem selecta mai multe fisiere dintr-un folder, pe care sa le redenumim simultan.

1. Avem de redenumit toate pozele dintr-un folder. In primul rand, la fel ca si pe Windows trebuie sa selectam toate fisierele din folderul respectiv. Command + A (Select All Files).

2. Click-dreapta pe trackapd sau mouse, iar in context menu observam ca avem optiunea de rename pentru toate fisierele selectate.

Rename 193 Items

“Rename 193 items…” in cazul nostru.

3. Dupa ce facem click pe optiunea de rename, se va deschide un meniu (Rename Finder Items)  in care avem mai multe variante de redenumire a fisierelor selectate.

Rename Finder Items

Add Text – Optiune prin care putem adauga caractere inainte sau dupa numele existente (Where: before name / after name)
Replace Text – Putem inlocui cuvinte comune din numele fisierelor, cu un alt cuvant sau cuvinte.
Format – Aceasta optiune ne ofera mai multe variante de redenumire a fisierelor selectate. Putem alege ca in noul nume sa includa data la care a fost redenumit (Name and Date), numerotare cu adaugare de nume (Name and Counter) sau Name and Index, optiune folosita si de noi in exemplul de mai sus.

4. Alegem noul nume pentru fisiere si varianta de rename pe care dorim sa o folosim, apoi facem click pe butonul “Rename”.

renamed Files

Numele fisierelor selectate se vor schimba imediat, dupa regulile de redenumire stabilite de noi. Aceasta este cea mai simpla metoda de redenumire simultana a mai mai multor fisiere pe Mac OS X.

How to » iHowTo » iHowTo - macOS » [HowTo] Redenumeste simultan mai multe fisiere (poze, documente) pe Mac OS X si Windows PC

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment