CUM LIMITAM O APLICATIE SAU UN JOC SA FOLOSEASCA DOAR O PARTE DIN NUCLEELE CPU DISPONIBILE.

Va spunem de la bun inceput ca acest tutorial este util numai pentru cei care au calculatoare sau laptop-uri cu o configuratie a procesorului mai mare de Dual-Core (adica procesoare cu cel putin doua nuclee). Adica valabil pentru majoritatea calculatoarelor si laptop-urilor produse in ultimii 3-4 ani :)

In mod normal procesorul este solicitat de anumite actiuni/procese ale sistemului de operare sau atunci cand deschidem un program sau cand acel program executa anumite operatiuni. Spre exemplu, daca deschidem Photoshop-ul si pe urma lasam programul in taskbar fara sa lucram cu el, o sa observam ca procesorul este solicitat pret de cateva secunde, dupa care el revine la consum 0%. (Statusul poate fi vazul in Task Manager > Performance)

CPU - Photoshop Open

In situatia de mai sus au fost solicitate doar 4 din cele 8 nuclee disponibile pe CPU.

Daca rulam o aplicatie sau un joc care sa solicite permanent toate nuceleele procesorului la o valoare de peste 90% sau chiar de 100%, atunci riscam sa ne alegem cu un sistem de operare blocat. Pe langa asta, CPU-ul se va incalzi foarte tare, cpu cooler-ul (ventilatorul) va fi turat la maxim ca sa poata asigura racirea, iar consumul de energie electrica va fi mai mare. Sunt si situatii in care calaculatorul se inchide subit daca cooler-ul nu poate aduce CPU sub temperatura maxima admisa.

Iata cum se vede din Task Manager un sistem de operare aproape blocat (cu CPU la un constant 100%). Ca sa obtin acest rezultat am pus la treaba aplicatia Xilisoft Video Converter Ultimate care se pare ca stie sa duca procesorul la 100% chiar si pe un laptop cu Intel Core i7 de 2.20 GHz :-)

CPU OVERLOAD

Pentru a evita blocarea sistemului de operare in timpul lucrului cu o aplicatie sau cu un joc care consuma multe resurse CPU, putem seta din Task Manager ca aplicatia sau jocul respectiv sa utilizeze numai o parte din nucleele CPU. In cazul nostru va trebui sa identificam in Task ManagerProcesses procesul utilizat de Xilisoft Video Converter Ultimate (vc.exe).

CUM LIMITAM O APLICATIE SAU UN JOC SA FOLOSEASCA DOAR O PARTE DIN NUCLEELE CPU DISPONIBILE.

1. In Task Manager > Processes identificam si facem click-dreapta pe procesul aplicatiei pe care dorim sa o limitam (vc.exe in cazul nostru), apoi click pe optiunea "Set Affinity…"

Set Affinity CPU

2. Setam ca procesul vc.exe sa nu foloseasca decat 4 nuclee din cele 8 disponibile. Lasam bifate doar primele patru nuclee CPU si click OK ca sa salvam setarile. 

Limit CPU Core

3. Dupa ce punem aplicatia din nou la treaba o sa observam ca aceasta nu va folosi decat cele 4 nuclee. Celelalte 4 nuclee vor putea fi folosite de sistemul de operare sau de alta aplicatie.

4 Nuclee

Odata cu aceasta limitare (afinitate) de resurse CPU la jumatate pentru aplicatia in cauza, bineinteles ca si timpul de executie va creste. Aplicatia se va "misca" ceva mai lent, insa aceasta nu mai poate bloca sistemul de operare sau executia altor programe pe sistem.

Este de notat faptul ca afinitatea CPU nu poate fi setata pentru procesele sistemului de operare, iar aceasta setare nu se mentine dupa restartarea procesului pentru care a fost setata.

Pentru a identifica mai simplu care este procesul unei aplicatii, deschideti Task Manager la primul tab (Applications), faceti click-dreapta pe aplicatia vizata si click pe "Go To Process". Se va deschide automat tab-ul Processes in care va fi selectat procesul aplicatiei.

App Process

Procesorul (CPU) este solicitat cel mai mult atunci cand rulam jocuri mari (si aici nu ma refer la Solitaire), cand folosim editoare de grafica (gen Adobe Photoshop), editoare video (sunt cele mai mari consumatoare de resurse CPU, mai ales cand pe langa placa video mai este si un Intel HD Graphics) si nu in ultimul rand atunci cand vizionam un film in format HD.

Stealth Settings – Tutorial valabil pe toate sistemele de operare Windows XP, Windows Vista, Windows 7 si Windows 8.

CUM LIMITAM O APLICATIE SAU UN JOC SA FOLOSEASCA DOAR O PARTE DIN NUCLEELE CPU DISPONIBILE.

About the author

Stealth L.P.

Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent.
Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).

Leave a Comment