Curata HDD / SSD pe OS X pentru mai mult spatiu liber (iMac, MacBook Pro, MacBook Air)

Pentru utilizatorii de OS X (MacBook Pro, MacBook Air) spatiul pe hard disk este de multe ori o problema.
Noile generatii de MacBook vin cu hard-disk SSD de 128 GB, 256 GB si 500 GB pentru cine isi permite. Intre doua MacBook identice ca sistem dar cu diferenta de stocare de la 128 la 256 GB, pretul poate fi si de cateva sute de euro. Apple se bazeaza mult pe instalarea aplicatiilor pe SSD, iar datele personale sa fie stocate in cloud, pe hard disk-uri externe sau network storages.

Daca nu intentionam sa facem un upgrade sau sa investim bani in hard direve-uri externe si abonamente la cloud-uri, este bine sa avem un management cat mai bun al datelor stocate pe hard disk-ul Mac-ului.

Cea mai la indemana metoda de a pastra spatiu liber pe hard drive, este sa scapam de datele care nu ne sunt de folos. Datele / fisirele de care ne putem lipsi in primul rand, sunt cache-urile.

Sistemele de operare OS X pastreaza trei tipuri de fisiere cache. System Cache (cache-ul facut de componente ale sistemului de operare OS X), User Cache si Browser Cache. In pasii urmatori o sa va aratam cum puteti sterge aceste fisiere de pe hard disk pentru a reduce spatiul ocupat.

Delete Log Files si Temporary Files in OS X – System Cache, Browser Cache si User Cache

Fisierele “cache” sunt fisiere create in special de aplicatii si de sistemul de operare. Cand o aplicatia este lansata, aceasta isi salveaza pe o zona a hard drive-ului fisiere care sa o ajute la o lansare viitoare si sa-i mareasca viteza de executie. Tot in acelasi fel sunt si browser cache-urile. Atunci cand accesam un site, parte a continutului sau se va descarca in calculator sub forma de cache. Astfel ca la o accesare viitoare a acelui site, acesta se va incarca mult mai repede, pentru ca unele fisiere care il compun vor veni direct de pe hard disk.
Nu de putine ori s-a intamplat ca cache-urile unei aplicatii sa fie corupte iar aplicatia sa dea erori in momentul lansarii sau executarii unei anumite comnezi. Acesta este un alt motiv pentru care este recomandat ca periodic sa stergem aceste fisiere.
Haideti sa vedem cum stergem cache pe OS X fara a fi nevoie sa cumparam si sa instalam vreun software.

1. Ne folosim de Finder pentru a ajunge la folder-ul in care sunt stocate pe hard drive System Cache, User Cache si Browser Cache.
In bara de meniu a Finder mergem la “Go“, apoi la “Go to Folder…”. Puteti folsi in Finder si keyboard shortcut-ul Shift+Command+G.

go_to_folder_os_x

2. In caseta care se deschide tastam calea (path) folder-ului cache. ~/Library/Caches si apasam Go sau Enter.

Screen Shot 2016-02-01 at 8.11.36 PM

3. In folder-ul Cache selectam tot continutul prin comanda Command+A si apoi tragem fisierle in folder-ul Trash. Puteti desigur apasa tasta “Back / Delete” pentru a le muta direct in Trash.
Este o idee buna ca inainte sa le stergeti sa va asigurati un backup la ele pe un DVD sau un memory stick. 

cache_files_to_trash_folder

4. Goliti continutul folder-ului Trash. Finder menu > Empty Trash….

Screen Shot 2016-02-01 at 8.22.40 PM

In cazul nostru, volumul folder-ului Cache a fost cu putin peste 1 GB, insa vorbim de un sistem OS X El Capitan instalat de douar doua saptamani si pe care nu s-a lucrat efectiv foarte mult timp. Odata cu trecerea timpului, acest folder isi mareste volumul si spatiul ocupat pe hard disk va fi tot mai mare. Pana la urma, pentru un SSD de 128 GB capacitate maxima, 1 GB deja inseamna destul de mult.

Screen Shot 2016-02-01 at 8.20.42 PM

Pe langa aceasta metoda puteti cauta in Apple App Store aplicatii  HDD Cleaner care va ajute sa stergeti mai usor atat cache-urile sistemului de operare cat si al aplicatiilor, browserelor instalate pe OS X.

OS X Hard Disk HDD / SSD Tips and Hacks

Stealth

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Articles

/ / / / / / /
Tags: / / / / / / / / / / / / / / / /
Back to top button