Ce inseamna “keyboard layout” si cum alegem tastatura in functie de limba?

Tastatura este elementul comun pe toate laptopurile, computerele si smartphone-urile. Indiferent daca vorbim despre tastaturi fizice sau tactile, de cele mai multe ori „layout” se refera la aspect / la aranjarea fizica tastelor in functie de limba, diacritice si simboluri.

Ce inseamna keyboard layout?

Cand cautam pe magazinele online sau in cele fizice un laptop sau o tastatura, vedem ca in specificatii ni se spunde despre “layout”. De cele mai multe ori aceasta specificatie se refera la aranjarea fizica a tastelor, la diacriticele si simbolurile inscriptionate pe taste, caractere speciale si accente specifice limbii pentru care a fost conceputa.
Daca sunteti din Romania, cel mai probabil veti gasi in magazine tastaturi si laptop-uri cu tastaturi QWERTY in formatul International US sau cu limba romana. Acestea avand pe ele diacriticele “Δ, “Ș”, “Ă”, “”, “Ț” pozitionate in functie de standarele adoptate pentru limba.

in Franta si Blegia o sa gasim tastaturi AZERTY care se caracterizeaza printr-o alta pozitionare a tastelor fizice, ale combiantii de taste pentru caractere speciale, simboluri, numele si accentele specifice aflabetului francez.

Prin urmare, in functie de aspectul lor, tastaturile le putem imparti in doua mari grupe:

  1. Keyboard Layout – cu referire la standardele generale: QWERTY, AZERTY, QWERTZ
  2. Language Keyboard Layout – QWERTY, AZERTY, QWERTZ cu layout specific fiecarei limbi.

Keyboard Layout in functie de standardele de aranjare a tastelor QWERTY, AZERTY sau QWERTZ

In functie de pozitia geografica si de tari, tastaturile au mai multe caracteristici. La nivel global este adoptat modelul bazat pe standardul international US si United Kingdom. Acesta este sistemul QWERTY prezent atat pe tastaturile fizice de Windows si Mac, cat si pe tastaturile virtuate ale telefoanelor mobile inteligente.

QWERTY

Este cel mai raspandit keyboard layout, dar care suporta mici modificari de la o tara la alta, pentru a face loc diacriticelor si caracterelor speciale ale limbii.
Sistemul QWERTY este conceput pentru alfabetul latin si il gasim in tari tari si regiuni precum: USA, Marea Britanie, America Latina, Europa si intr-o buna parte din Asia, unde alfabetul latin este alternativ cu cel local.

Keyboard US Layout / Windows

Desi vorbim despre o tastatura QWERTY, aranjarea tastelor va arata putin diferit pentru un utilizator din Romania care are nevoie de diacriticele specifice alfabetului limbii romane. Layout-ul International US din imaginea de mai sus va face loc diacriticelor “Γ, “Ș“, “Ă“, ““, “Ț“, iar unele caractere speciale vor fi mutate in alte zone ale tastaturii sau se vor face prin combinatii de doua taste.

Romanian Standard Keyboard Layout

La fel o sa gasim tastaturi cu layout-uri QWERTY specifice si pentru alte limbi.

QWERTZ

Aranjamentul QWERTZ al tastelor il gasim raspandit pe scara larga in tarile din Europa Centrala, cu modificari specifice pentru limba fiecarei tari, la fel ca si in cazul QWERTY. Gasim tastaturi QWERTZ cu accentele, diacriticele si caracterele speciale din limba germana, ceha, slovaca sau poloneza.

Asa cum ne spun si numele, diferenta notabila dintre layout-ul QWERTY si QWERTZ este inversarea tastelor fizice “Y” si “Z”. Sunt insa modificate si pozitiile semnelor de punctiuatie, caracterelor speciale si ale simbolurilor.

Polish QWERTZ Keyborad Layout

AZERTY

Derivat de asemenea din sistemul american QWERTY, formatul de aranjare al tastelor AZERTY a aparut in Franta in utlimul deceniu al secolului XIX-lea. Se caracterizeaza prin inversarea tastelor “A” cu “Q” si “Z” cu “W”. Litera “M” este mutata din linia de jos, langa tasta “L”.

Layout AZERTY pentru limba franceza

O alta caracteristica a AZERTY este dependeta de tasta SHIFT pentru a tasta cifrele de la 0 la 9. Pozitia caracterelor speciale, a semnelor de punctuatie si a simbolurilor este de asemena modificata.

Tastaturile AZERTY sunt utilizate in Franta si Belgia. Alte tari vorbitoare de limba franceza au ramas adepte ale formatului QWERTY adaptat pentru limba franceza.

Layout tastatura in functie de limba

Asa cum am spus si mai sus, fiecare layout general: QWERTY, AZERTY, QWERTZ, accepta la randul sau si un aspect specific fiecarei limbi, pentru a face loc diacriticelor si accentelor de limba. Layout-ul International US si UK sunt singurele acceptate international si nu contin diacritice.

Un utilizator din Romania poate sa scrie digital foarte bine pe o tastatura QWERTY International US. In primul rand pentru ca limba roamana este lizibila in format scris digital si cu varianta fara diacritice. Chiar daca scris dupa regulile limbii romane trebuie sa folosim diacritice, acestea au fost adoptate pe tastaturile din Romania abia pe la finele anilor ’90. In plus, cuvintele din limba romana pot fi citite foarte bine si daca nu au diacriticele. Chiar daca unele pot capata cu totul alt sens daca nu au diacritice, puse in context, cititorul nu poate fi dus in eroare. De asemenea in majoritatea textelor digitale scrise in limba romana vom gasi ghilimele sus si la inchidere si la deschidere, desi corect ar fi ghilimele jos la deschidere si ghlilimele sus la inchidere. Se prefera modelul american si din cauza pozitiei apopiata de tasta SHIFT a “ghilimelelor sus” pe layout-ul international.

Daca dorim neaparat sau suntem nevoiti sa folosim ghilimele in scrierea digitala, atunci cea mai buna idee este sa avem o tastatura QWERTY dedicata pentru limba romana, care sa contina taste fizice inscriptionate cu diacriticele: “Γ, “Ș“, “Ă“, ““, “Ț“. Sa fim putin atenti pentu ca se va schimba pozitia unor simboluri.

Standard Romanian Keyboard Layout

De asemenea, trebuie sa mai fim atenti la un aspect. Aranjamentul tastelor fizice pentru limba romana poate sa difere de la Windows la Mac, chiar daca vorbim tot depre QWERTY. Daca pe o tastatura fizica pentru Windows tasta “Ș” o gasim pe linie cu tasta “L”, la MacBook si pe o tastatura Apple pentru iMac, tastaȘ” va fi sub “ESC“, iar tasta “Δ langa SHIFT si “Ț” langa RETURN (Enter).

MacBook Pro – Romanian Keyboard Layout

Se observa deci ca nu numai categoriile mari de layout-uri fac diferenta intre pozitionarea literelor pe taste, ci si layout-urile de limba pot sa aduca diferente majore unei tastaturi.

Cum alegem tastatura cu layout-ul potrivit pentru calculator sau laptop?

Majoritatea producatorilor de laptop-uri pun pe acestea tastaturi dedicate tarii in care sunt vandute. O sa putem gasi acelasi model de laptop, cu aceleasi caracteristici hardware dar cu layout de tastatura diferit.
Producatori precum Apple, ofera posibilitatea cumparatorilor sa aleaga tipul layout pentru tastatura. De exemplu, daca cumparam un MacBook de pe iStyle, putem alege intre INT KB (layout international QWERTY fara diacritice) si RO KB (layout de tastatura cu diacritice).

Daca aveti nevoie pentru serviciu sau scoala, formatul cu diacritice sau cel optimizat pentru limba in care scrieti frecvent este cea mai buna alegere. Oricand puteti dezactiva sau activa diacriticele din sistemul de operare instaland ce layout de limba doriti pentru tastatura, indiferent ce este insciptionat fizic pe taste (butoane).

Cineva obisnuit cu scrisul digital, ce este inscriptionat pe taste nu prea conteaza. Sunt de ajuns macajele de pe tastele “F” si “J” pentru a ne da semana de unde incepem sa tastam. Majoritatea dintre noi nu ne uitam la tastatura atunci cand avem ceva de scris.

Daca vorbim despre programatori, acestia vor aprecia oricand INT KB sau formatul dedicat limbajelor de programare, unde caracterele speciale sunt la indemana.

How to » Curiosity » Ce inseamna “keyboard layout” si cum alegem tastatura in functie de limba?

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

2 thoughts on “Ce inseamna “keyboard layout” si cum alegem tastatura in functie de limba?”

  1. Το πρόβλημα, για το θα έπρεπε να γίνει είναι μια εκτενής αναφορά για τα Keyboard Layouts στη δική μας γλώσσα.
    Όταν κάποιος κάνει εγκατάσταση των Windows βρίσκεται μπροστά σε μια ομάδα keyboard layers. Ποιες οι διαφορές και ποιο να χρησιμοποιήσει κάποιος; 318, 2200, πολυτονικά κλπ;

    Reply

Leave a Comment